Narcissus og Ekko

Narcissus og Ekko

08 maj 2009

Naturen sygner hen

En af de sidste aprildage måtte jeg ud for at se om viberne var ankommet til engen i nabosognet. I vores sogn har vi nemlig ikke haft ynglende viber i 15 år. Levevilkårene i det åbne land er ødelagt. Men på engen i nabosognet kunne jeg i løbet af et par timer observere et enkelt vibepar. Men altså på denne ellers velegnede og afgræssede eng kun E T par.
Det stadig mere intensivt dyrkede landbrug levner ingen levesteder til de mest almindelige ynglefugle.
På turen sås en enkelt lille koloni af kodriver (primula), men kun ialt 4-5 stykker. Også floraen lider under det voldsomme dyrkningspres. De sarteste planter tåler ikke de store ekstra kvælstofmængder i luften. Hvem har sidst set en engkabbeleje - eller en stålorm eller en snog?
Flere faktorer spiller formodentlig ind i naturens miserable tilstand, men altoverskyggende er de skader, det konventionelle landbrug har påført det åbne landskab.
Nu råber Danmarks Naturfredningsforening også vagt i gevær, og vil hurtigts muligt have omlagt hele det danske landbrug. Store arealer skal simpelthen udfases for at gavne naturen. Og de resterende arealer skal fremover dyrkes økologisk. Med mere end 140.000 medlemmer fra brede dele af befolkningen skal der lyttes til budskabet.
Kun på denne måde kan vi sikre flora og fauna for vores efterkommere.

Holger Ø. Mortensen, Gosmervej 81, Præstholm Mk., 8300 Odder

Ingen kommentarer: