Narcissus og Ekko

Narcissus og Ekko

06 december 2009

2 meters bræmmer og 10 meters bræmmer

I nogle år har landmændene haft et påbud om at have en 2 meters bræmme langs vandløb og søer. Denne bræmme må ikke dyrkes, gødes eller sprøjtes med pesticider. I bedste fald har denne smalle bræmme forhindret, at brinkerne til vandløb ikke har lidt overlast pga. de stadig større landbrugsmaskiner.
Om det har forhindret det egentlige formål - nemlig at hæmme næringstoffer og pesticider i at flyde til vandløb - står nærmest hen i det uvisse.
Nu tales der om at udvide disse bræmmer til 10 meter.
"Naturligvis" skal jordejerne have tilskud fra det offentlige til Miljø Venlige Jordbrugsforanstaltninger (MVJ), hvis den nye lov vedtages Hvad enten det er 2 eller 10 meter - eller for den sags skyld 50 meter - kan disse bræmmer aldrig løse problemet med udsivende stoffer fra markernes drænrør. Herfra strømmer overflødige og giftige stoffer til stadighed ud i vores vandmiljø - især kvælstof, fosfor og pesticider.Der tales også om, at man fremover kan få lov at dyrke energiafgrøder - eks. energipil - på disse "fredede" områder. Men i så fald vil bræmmerne ikke være til større gavn for fauna, flora og miljø i det åbne landskab.
Man skal gribe dyrkningen af vores marker helt anderledes an. Der må fremover ikke flyde noget som helst uønsket til vores vandmiljø. Og med de fremtidige større nedbørsmængder, vil disse bræmmer langt fra være tilstrækkelige.
Holger Ø. Mortensen, Gosmervej 81, Præstholm Mk., Odder

Ingen kommentarer: