Narcissus og Ekko

Narcissus og Ekko

06 december 2009

Odder som grøn klimakommune

Odder Kommune er ikke klimakommune - endnu. "Folketanken -for menneske og miljø" ser flere gode grunde til, at Odder Kommune bliver en af de mere end 50 visionære klimakommuner, der allerede har indgået en klimaaftale med Danmarks Naturfredningsforening (DN). ”Folketanken”s beregninger viser store besparelser på CO2-udslip og betydelige besparelser i kommunekassen.
Der er i dag 52 andre klimakommuner, der har indgået en aftale med DN om at reducere deres CO2–udslip med minimum 2 procent om året fra egen drift og aktiviteter. Det sikrer lokal handling hvert år frem for langtrukne målsætninger og svært opnåelige resultater på den lange bane. Odder Kommune har netop fået ny borgmester, Elvin Hansen (S). Den første handling kunne passende være at få Odder på klimakommunekortet.
”Folketanken” kommer med et forslag til en af kommunens skoler(Gylling skole) med en præcis udregning for, hvordan kommunen med omlægning til LED lys kan reducere institutionens CO2 udslip med 51 procent fra 10,3 tons til 5,04 tons pr.år. Til sammenligning udleder hver dansker mellem 10 og 12 tons CO2 pr. person gennemsnitligt på landsplan.

Sparet CO2 er også en besparelse i kommunekassen
"Folketanken"s/DN´s beregning viser, at det ikke kun er klimaet, der vil blive sparet for CO2, men også i kommunens pengepung kan der spares. Ved en reel investering på 56.000 kr. til en gradvis udskiftning til LED, som er en meget energibesparende lyskilde, vil kommunen kunne spare klimaet for 5,26 tons CO2 pr. år. Den økonomiske besparelse vil være på 15.275 kr. om året, som er en fornuftig tilbagebetalingspris.

Regnestykket sort på hvidt
LED lyd har en levetid på 30 år. Investeringen i LED lys til den udpegede skole modregnet traditionelle lyskilder ligger på 56.000 kr. Ved fuld omlægning til LED lys på skolen vil den årlige energibesparelse ligge på 15.275 kr. eller i alt ca. 458.000 kr. for 30 år. I samme periode vil der blive sparet 5,26 tons CO2 pr. år eller i alt 157,8 tons CO2 over 30 år. For at imødekomme investeringerne i LED lys og den fornuftige tilbagebetalingstid foreslår ”Folketanken”, at det logiske valg er at foretage en løbende udskiftning i et fornuftigt tempo, så besparelserne hurtigt kan mærkes.

LED lys til en kommunal skole er et klassisk eksempel på en af de mange muligheder, der ligger lige for, når vi skal nedbringe CO2-udslippet. Eksemplet kunne ganges op med alle Odder Kommunes institutioner, hvormed kommunen ville bidrage med en betydelig nedbringelse af CO2-udslippet. At tænke klima ind, når der skal renoveres skoler, er en oplagt mulighed, som klimakommunerne rundt om i landet benytter sig af. Flere og flere kommuner kommer med på holdet af klimakommuner, der vil gøre en reel forskel. ”Folketanken” har tydelig vist, hvad der skal til, og at det betaler sig - også økonomisk.

Fakta: Hvad er en klimakommune?
Klimakommunerne skal først og fremmest forpligte sig til en årlig reduktion i CO2-udledningen på to procent eller mere frem mod 2025. Aftalen gælder i første omgang for kommunens egne aktiviteter, bygninger og transport. Dernæst skal kommunen lave en opgørelse over den nuværende CO2-udledning. Den opgørelse skal danne grundlag for at følge reduktionerne år for år.

Næste skridt er at udarbejde en klimahandlingsplan. Planen skal beskrive, hvordan kommunen vil nå målet. Endelig skal planen naturligvis implementeres, og udviklingen skal overvåges. For at sikre kommunerne de bedste forudsætninger i arbejdet med at nå målet har Danmarks Naturfredningsforening af Rambøll fået udarbejdet en vejledning, så kommunerne kan få overblik over deres CO2-udledning og følge deres kamp for at nå målet om en reduktion på mindst 2 procent om året.
Indlægget er udarbejdet i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening, Sine Fauerby, Klimakonsulent
De lokale politiske partier er blevet spurgt, om de vil støtte op om Odder som grøn klimakommune:
Venstre: ingen svar.
Socialdemokraterne: Ikke nogen klare positive tilkendegivelser.
SF: Fuld støtte til tanken.
Konservative: Vil ikke på nuværende tidspunkt tage stilling til forslaget.
Kultur- og Miljølisten: Fuld støtte til tanken.

Folketanken – for menneske og miljø
Ole Bach, Bjergagervej 77, Odder
Jann Worm Pedersen, Hallingvej 27, Odder
Holger Ø. Mortensen, Gosmervej 81, Odder
Jens Jørn Steiniche, Christianslund 112b, Odder

Ingen kommentarer: