Narcissus og Ekko

Narcissus og Ekko

24 oktober 2010

Penicillin-svineriet i landbruget

Mange års overforbrug af penicillin i landbruget skaber resistente bakterier
Hver ottende danske slagtesvin er inficeret med den multiresistente stafylokok-bakterie MRSA ST398, der også kan smitte mennesker og give bylder og sårbetændelser. Ifølge tal fra Statens Seruminstitut er der udsigt til, at antallet af danskere, der er smittet med MRSA ST398, vil blive fordoblet i 2010 ift. 2009, skriver DR på sin hjemmeside.
Fakta: Hvad er MRSA ST398?
MRSA (methicillin-resistente staphylococcus aureus) er gule stafylokokker, som er resistente over for antibiotikatypen methicillin - og samtidig over for penicillin og de fleste andre antibiotika, der normalt anvendes til at behandle stafylokokinfektioner.
En rask person, der bliver smittet med MRSA, har ikke stor risiko for at blive alvorligt syg, men bakterien kan medføre generende infektioner som bylder og børnesår.
I forvejen syge og svækkede personer kan blive alvorligt syge, hvis de bliver smittet med MRSA.
MRSA smitter primært mellem mennesker. Men en speciel type MRSA (ST398) kan smitte fra dyr til mennesker. Smitten sker ved direkte kontakt med dyr.
Men selv om multiresistente bakterier er et kraftigt voksende problem på de danske sygehuse, så vil fødevareminister Henrik Høegh (V) ikke gribe ind over for MRSA-epidemien, så længe vi ikke kan lave en ordentlig diagnose,
Men diagnosen findes, fortæller professor Frank Møller Aarestrup fra DTU Food:
»Det er noget vrøvl, at vi ikke har en diagnose. Vi har en diagnose, som er meget præcis. Vi kan enten tage støvprøver eller tage prøver med næsesvabere fra den enkelte gris.«
Så derfor er opfordringen til Fødevareministeren og svineproducenterne: Stop nu det overforbrug af penicillin.
Jens Jørn Steiniche

Ingen kommentarer: