Narcissus og Ekko

Narcissus og Ekko

26 november 2010

Ønske: Et landbrug, der sigter mod økologisk drift og langt bedre dyrevelfærd

I landbrugets produktionsmetode er det vigtigt, at der fremover sigtes mod fabrikation af sunde fødevarer: Varer, som er fabrikeret på en økologisk hensigtsmæssig måde, der sikrer bedre forhold for dyrene og samtidig sikrer mod følgesygdomme samt mod forurening af luft, vand og jord.
Der er iflg. alle opgørelser alt for stor en del af landbruget, som desværre ikke lever op til de krav. Vi kan nævne forhold, som bør ændres:
Et kraftigt overforbrug af penicillin. Stafylokok-bakterien MRSA (ST398), som hver 8. gris er smittet med, og som kan overføres fra dyr til mennesker, er en følgevirkning af det store forbrug.Penicillin bør kun bruges til sygdomsbehandling.
Det forfærdelige dyreplageri, som foregår i alt for mange landbrug.
Det alt for høje pesticidforbrug.
Udledningen af drænvand fra landbrugets marker til vores vandmiljø indeholdende næringssalte (NPK), pesticider og andre kemiske stoffer. Danmark udleder urenset spildevand fra landbruget, der modsvarer, at vi er omkr. 40 mill. mennesker, der ikke har spildevandsrensning.
Vi mener, landbruget må nytænke hen mod en bæredygtig økologisk produktionsform. En økologisk produktionsform vil med stor sandsynlig på sigt kunne bidrage med en betydeligt bedre økonomi og også skabe flere arbejdspladser til det øvrige samfund. Samtidig vil danskerne - med kendskab til produktionsforholdene i landbruget - igen med god samvittighed kunne tage frit på hylderne i fødevareforretningerne.
"Folketanken - for menneske og miljø" har kontaktet Christiansborg vedr. disse punkter. Vi må dog desværre se i øjnene, at der ikke sker nogen ændring, før Danmark får en fødevareminister, der ikke er bundet op af landbruget.
Jens Jørn Steiniche

Ingen kommentarer: